Eixida a Sagunt

El dia 29 d’abril els alumnes de primer d’ESO hem anat a Sagunt per a veure les restes de la ciutat Romana.
Vam ser acompanyats per un guia que ens va explicar moltes curiositats sobre aquesta ciutat i vam fer diverses parades per tal de poder comprendre millor els costums dels romans.
Primer, ens va explicar que Sagunt va ser atacada dues vegades encara que amb les seues muralles estava molt ben protegida. A més, la seua economia era molt bona, ja que eren bons comerciants i era considerada la ciutat romana més important de la Comunitat Valenciana actual.
D’altra banda, aquesta ciutat va ser anomenada Morvedre, del llatí mur vetere, mur vell, ja que quan va ser cremada, Sagunt va ser visitada per gent que només veia runes, i va ser fa dos segles quan els historiadors es van adonar que el seu nom inicial va ser Sagunt, tornant-lo a anomenar d’aquesta manera fins a l’actualitat.
Seguidament, vam anar a observar les ruïnes d’una casa medieval i un temple romà que va ser construït després de la guerra contra Cartago, causada per l’enfrontament de Roma i Cartago que va portar a arribar a un pacte de dividir el món en dues parts. Però quan ja estaven repartits els territoris, Cartago es va adonar que Sagunt estava al seu territori, per això van anar a dir als ciutadans que anaven a atacar la ciutat si no s’entregaven de cop i volta. Com Sagunt no va voler entregar-se a l’imperi de Cartago, van fer un setge i 7 mesos després Sagunt es va quedar sense aliments i no li va quedar cap alternativa a atacar Cartago, però com que eren molt pocs guerrers van perdre la batalla.
Quan els romans es van adonar de la catàstrofe que van fer els cartaginesos a Sagunt, van declarar la guerra a Cartago. En aquesta guerra com van quedar estancats en el Mar Mediterrani els cartaginesos van decidir caminar al voltant d’Europa fins a arribar a Roma. Van aconseguir-lo però no se sap perquè no van poder rematar Roma i guanyar la guerra.
Finalment, els romans arribaren a Cartago pel Mar Mediterrani i van guanyar la guerra.
Més tard, vam veure la reconstrucció de les restes de l’amfiteatre romà. Es va fer basant-se en les restes que van quedar després del cristianisme i també als altres que encara es conserven pel món. Tenia forma de semicercle amb un escenari i els seients es trobaven al voltant d’aquest, però és molt poc el que encara es conserven realment de l’època romana.
Per acabar, vam visitar el museu on es troben totes les restes d’objectes romans de Sagunt, com escultures, inscripcions a les pedres i fins i tot una àncora d’un vaixell cartaginés. La visita ens va agradar prou, i van passar un matí diferent aprenent història al carrer.

Entrada redactada per Aitana P. i Abel C., utilizant els bitacoles de Andreu M. i Adriana C.