«LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA EN EL MEU POBLE. NAQUERA”

A l’haver parlat amb el meu iaio per telèfon i haver comentat coses sobre la guerra civil espanyola durant el confinament, m’ha comptat coses molt interessants dels caps del govern de la república espanyola, com sabeu abans de que s’iniciarà la guerra, Espanya era una república, en la que després d’eleccions s’havia constituït un govern.

A Nàquera, el meu poble, es van instal·lar els governants en una zona que s’anomena “La Carrasca”, una luxosa zona residencial composta per palauets i mansions que havia construït la burgesia valenciana des de principis del segle XX i que van ser confiscats i utilitzats pel Govern de la República per a fixar la residència dels seus mandataris.

En “LA CASONA” va viure Jesús Hernández, ministre de Sanitat i Instrucció pública junt amb la seua família. En un altre xalet pròxim, va estar Juan Negrín, llavors president del Govern, mentres que Manuel Azaña va viure en Portaceli. En una altra Vila, també situada en la urbanització La Carrasca i en la carretera que va a Serra, va ser habitada per la Passionera, que durant la seua estada en el poble curava i posava injeccions als malalts.

La casa de Negrín va ser pintada de verd per a quedar camuflada entre l’àmplia zona boscosa que la rodejava, el meu iaio m’ha dit que fins fa molt pocs anys la vila continua pintada de color verd. A més, a l’entrada hi havia un lloc de guàrdia on els soldats controlaven l’accés a la zona residencial; l’amo d’aquesta vila ja fa anys, li contà a ma mare que ell era un xiquet i que els soldats l’amagaven a la cambra, diu que hui en dia encara estan marcades a terra de la cambra les marques dels fusils.